Tuky jsou zdravé a špatné. Poznejte je do detailu

Smažení jídla, při kterém vznikají nezdravé tuky.

Zdravé stravování by mělo být nedílnou součástí jídelníčku každého z nás. Pokud chcete jíst zdravě, neznamená to držet diety. To určitě ne. Zaměřit se musíte především na to, co jíte. Například takové tuky si lidé mylně spojují s něčím nezdravým. Jenže, i v tomto směru poznáte potraviny zdravé a nezdravé. O tom Vás ostatně přesvědčíme v následujících řádcích.

Na jaké tuky můžete narazit?

Když se zaměříte na tuky jako takové, setkáte se s trojím dělením. Vsadit můžete na ty nenasycené. Ty jsou primárně součástí zdravé výživy. Opakem toho je tuk nasycený, který získáte především ze živočišných produktů. Třetí skupiny tvoří tzv. trans mastné kyseliny.  Těm je lepší se vyhýbat, protože nepřináší opravdu nic dobrého.

Rozdělení tuků od A až do Z

Pojďme se ale na toto téma zaměřit co možná nejpodrobněji. Tak, abyste zjistili, co všechno je zdravé, co je nezdravé a co může způsobovat nežádoucí onemocnění. Tohle všechno je podrobně popsáno v níže uvedených otázkách a odpovědích.

Jaké nemoci přináší konzumace nevhodných tuků?

Špatné stravování se v tomto směru negativně podepisuje na lidském zdraví. Výsledkem toho je například cukrovka, celková obezita a tím pádem větší náchylnost ke kardiovaskulárním onemocněním. Výjimkou není ani rakovina.

Jaké potraviny zařadit ke zdravým tukům?

Do této skupiny pochutin lze s naprostou jistotou zařadit hovězí a vepřový tuk. Dále je to tuk na vaření, ale i máslo a margarín.

Jaké jsou nenasycené tuky?

Mezi ně patří například tropické oleje, sádlo, ale také pochutiny v podobě tmavší kuřecí nebo drůbeží kůže. Výjimkou není ani tučný kus hovězího, jehněčího a vepřového masa. Dále to mohou být mléčná jídla s vyšším obsahem tuku.

Jak často konzumovat nenasycené tuky?

Snažte se je konzumovat střídmě.

Co si představit pod trans mastnými kyselinami?

K tukům tohoto typu patří kupříkladu rostlinný tuk, margarín, smažené pokrmy, ale i některé typy pečiva. Tuk tohoto formátu lze označit za ten nejméně vhodný pro lidské tělo.